Home » Roelof Bosman » Aart Bosman » Johannes Bosman (1907-1993)

Johannes Bosman 1907-1993 is geboren op 18 september 1907 (zondag) in Elburg, en is overleden op 2 mei 1993 (zondag) in Elburg, leeftijd bij overlijden: 85 jaar oud. Hij trouwde met met Wijnanda Hooghordel op 2 februari 1929 te Elburg, hij was toen 21 jaar oud. Wijnanda is geboren op 27 december 1899 in Elburg en is overleden op 16 november 1979 in Elburg , leeftijd bij overlijden: 79 jaar oud

 

Dit verhaal komt uit Arent Thoe Boecop de oudheidkundige vereniging uit Elburg

Johannes bewoonde een stadsboerderijtje aan de Gasthuissteeg en was behalve boer, handelaar in groente en vis. De vishandel zit hem nog best in het geheugen.

“We vertrokken meestal omstreeks negen uur ’s avonds met paard en wagen vanuit Elburg richting Deventer. Op de wagen lag gewoonlijk haring of bot. De haring vervoerden wij los op de wagen, de bot lag gestapeld in de zogenaamde botvlechten. Onderweg legden we in de regel tweemaal aan ; bij “De Rietstulp” in Oene (het toeval wil dat ik  Aart Bosman 1952 jaren later ook bij Restaurant De Rietstulp kom te werken) en bij een café tussen Terwolde en Deventer. Daar kreeg het paard voer en drinken. Zelf aten en dronken we er ook het een en ander.

Omstreeks zeven uur in de ochtend kwamen wij dan in Deventer aan. Daar kon je een handkar huren. Met de haring of de bot trokken wij vervolgens de stad in. Vaak hadden wij dan omstreeks vier uur de kaar leeg verkocht. Maar het gebeurde ook wel dat wij in Deventer slecht verkochten. Dan gingen wij tegen de middag richting Twello of Terwolde, want wij konden natuurlijk niet de vis mee terug nemen naar Elburg. ’s Avonds laat waren wij dan meestal weer terug in Elburg

In de haringtijd gingen wij meestal elke dag op pad. Deze tijd duurde meestal 4 weken, dat waren meestal lange dagen. Met bot vertrokken we gewoonlijk 3 keer per week. De botvlechten werden schoon geschrobd in de grachten of in de haven. Er waren in de tij twee soorten bot ‘ziënetbot’ en ‘sleupbot’. De bot tijd eindigde in de regel in oktober.

Wij moesten ons werk vaak in weer en wind doen. Onweer, slagregens, storm, alle typen weer hebben wij meegemaakt. De huif op de wagen gaf enige beschutting tegen de weerelementen. Soms vertrok een aantal handelaren tegelijk vanuit Elburg. De achterste wagen volgden de eerste wagen vanzelf, zodat de voerlui konden gaan slapen.

Frank van Triest en mijn ooms Aart Bosman 1873-1974 en Johannes Bosman 1881-1970 vervoerden in die wagen haring en bot. Mijn broer ‘Rooie Roelof 1902-1983’ ventte ook met paard en wagen. Hij ging meestal naar Zutphen.

In de wintermaanden handelde ik in groente. Met  de nieuwe kleiaardappelen heb ik vaak goed verdiend. Na de oorlog kreeg ik met de groentehandel een vaste wijk in Epe. Daar is mijn zoon Barend Bosman 1930-2017 later een groentezaak begonnen. Een liefhebberij van me is altijd de handel in paarden geweest. Mijn zoon Joop Bosman 1942-1995 heeft dat later overgenomen. Johannes Bosman stierf op de 2e mei 1993 op de leeftijd van 85 jaar. Hij was sinds de 16e november 1979 weduwnaar van Wijnanda Hooghordel 

Restaurant de Rietstulp is helaas dit weekend 15 september 2019 afgebrand, erg jammer wederom een mooi stukje historie weg zeker voor de familie Bosman.