Sergeant schiet soldaat Smit dood (1916) in Nijmegen

Deze informatie kregen wij van Patrick Smit, het bovenstaande krantenbericht hoort bij het onderstaand artikel. Patrick schreef het volgende

Ik heb onlangs meer informatie gevonden over de doodsoorzaak van Cornelis Smit. (1891-1916)
Cornelis Smit was een oom van mijn vader maar mijn vader heeft hem nooit gekend aangezien mijn vader in 1935 geboren is.
Als ik mijn vader wel eens vroeg wat hij van zijn vader of familie wist was dat eigenlijk vrij weinig. Wel sprak hij over het feit dat hij volgens hem eens een verhaal in de familie had gehoord over een broer van zijn vader die doodgeschoten zou zijn door een Sergeant van het leger omdat hij agressief was. Ik heb tijden gezocht naar wie dat dat kon zijn en kwam met maar een mogelijkheid: ene Cornelis Smit geboren op 23-07-1891 te Zwolle en overleden op 02-03-1916 te Nijmegen. deze Cornelis Smit kwam ik al tegen in andere registraties waarin werd vermeld dat hij was veroordeeld voor wangedrag tegen zijn meerderen toen hij in dienst was. Het definitieve bewijs voor deze legende in onze familie kon ik echter maar niet vinden om te bewijzen dat deze Cornelis de man zou zijn die was neergeschoten.. totdat ik 2 maanden geleden eens nieuwsgierig ging spitten in de kranten rondom de periode van 06-08-1916 en ik onderstaande zag staan tot mijn verbazing. Het ultieme bewijs dat de legende die in de familie rondging dus waar was! Het is een artikel uit de Gelderlander van 08-08-1916 en de PGNC en deze stuur ik U separaat per mail. Soldaat Smit is inderdaad door een Sergeant door zijn slaap geschoten omdat hij weigerde zijn bevelen op te volgen. Dit alles vond plaats in de Waalkazerne te Nijmegen.

Cornelis Smit was net daarvoor 2 maart 1916 getrouwd met Catharina Elisabeth van Thoor wat een verdriet moet dat geweest zijn toen Catharina dat nieuws thuis kreeg, zij had al wel een kind van Cornelis alleen het kind was al voordat ze gingen trouwen geboren het kind was Gerrit Hubert Smit geboren 8 februari 1916. later is zij weer getrouwd met Theodoor Smeets wanneer dat was is niet bekend. En ook niet of er kinderen waren met Theodoor.

In een andere krant stond in 1916 dit bericht ook, en daarnaast staat zijn overlijdens akte.